Probleme care pot apărea

Copilul stângaci este un copil normal, care nu va avea nici o dificultate să vorbească, să citească sau să scrie, cu condiţia să-l lăsaţi să se descurce cu partea cu care el este apt. Stângaciul poate fi la fel de îndemanatic ca dreptaciul. Pentru a evita orice problemă, este totuşi important să fiţi atenţi în privinţa scrisului. Stângacii se pot confrunta cu disgrafii – dificultăţi şi inversiuni în scriere:

- un stângaci poate scrie cuvântul "tata" în oglindă, adică "atât".
- poate face mai multe greşeli de ortografie decât un dreptaci

- asociate tulburărilor de scriere apar uneori tulburările de vorbire – dislexiile. Acestea sunt mai frecvente la copiii care scriu cu mâna stângă. De aceea este bine ca la copiii cu tulburări de scris să se ceară părerea unui logoped pentru a evalua corect nivelul disgrafiei, cum ar putea fi remediată, ce exerciţi să facă împreună cu părinţii sau cu educatorii.

 Dar aceasta nu este o regulă. Există o mulţime de copii stângaci care nu au astfel de probleme, iar dacă se întâmplă să apară una din aceste probleme la copilul dumneavoastră fiţi siguri că prin răbdare, perseverenţă şi încurajare, copilul va fi ajutat să se corecteze.

Copiii stângaci de asemenea întâmpină câteva obstacole, mai ales atunci când au ambii părinţii dreptaci. Ei au nevoie de ajutor din partea lor si a educatorilor atunci când trebuie să înveţe tot felul de deprinderi. De altfel, când cel mic merge la scoală, părinţii trebuie să spună învăţătoarei că va avea de-a face cu un copil stângaci si să-l instruiască ţinând cont de această caracteristică a lui. Cele mai multe neplăceri pleacă de la faptul că mai toate lucrurile sunt făcute pentru dreptaci. Fie că este vorba de mobilă, usi, foarfece sau instrumente muzicale, toate sunt create pentru dreptaci. De aceea stângacii trebuie ajutaţi cu multă perseverenţă de părinţi să folosească toate aceste instrumente.
Copilul stângaci mai are dificultăţi si atunci când învaţă să scrie – de obicei, el are scrisul mai urât. Aceasta problema pleacă de la cei care îl învaţă acest lucru. Toţi copiii, atunci când încep să ţină stiloul în mână si să facă primele bastonaşe, sunt ajutaţi de părinţi sau de învăţătoare. Ei stau în spatele lor si le ghidează mâna. Această metodă nu poate fi aplicată copiilor stângaci. Specialiştii spun însă că cea mai bună metodă de învăţare este ceea ce ei numesc “imaginea în oglindă”. Adică mama trebuie să stea în faţa copilului, iar atunci mâna ei dreaptă va fi în faţa mâinii stângi a copilului, care nu mai trebuie decât să o imite. De altfel, această metodă este foarte potrivită si atunci când îl înveţi si alte lucruri – să mănânce singur cu linguriţa, să se încalţe, să taie cu foarfeca sau cu cuţitul etc
.

Un site util părinţilor care au un copil cu dislexie poate fi: http://www.dislexie.ro/

Surse:

http://www.fitzuica.ro/articol/educ_i_emisfera_dreapt_i_nva_s_desenezi_-180.html

http://www.mirelazivari.ro/despre-persoanele-stangace

http://desprestangaci.blogspot.com/2009/09/stangaci-celebri-partea-i.html

http://www.nou-nascuti.ro/psihologie/copilul-stangaci.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Arta-de-a-fi-parinte/copilul-stangaci_299

http://www.revistafelicia.ro/articol_1005776/nu_forta_copilul_stangaci_sa_scrie_cu_mana_dreapta_.html

http://forum.7p.ro/Copilul-stangaci.aspx?g=posts&t=419

http://www.copilul.ro/copii-3-6-ani/dezvoltare/Copilul-stangaci-cum-il-inveti-sa-scrie-a7250.html

http://www.artadeatrai.ro/arhiva/13/invatam.13.php


Leave a Reply