Ce să faci ca să-ţi ajuti copilul stângaci

Părinţii sunt sfătuiţi să vadă dacă nu cumva copilul este ambidextru, adică dacă nu-şi poate folosi la fel de bine ambele mâini (în cazul acestor persoane, conexiunile se realizează la fel de repede în ambele emisfere cerebrale).
Dacă se demonstrează ca este într-adevăr stângaci, atunci oridecâteori îi explicăm copilului cum să deseneze, cum să ţină creionul, cum să aranjeze piesele de lego, etc să-i arătăm folosind mâna stângă sau dacă stăm cu faţa la el să-i arătăm cu dreapta pentru că el va imita în oglindă. Îi putem muta din când în când obiectul în mâna dreaptă, dar nu îl vom forţa.
Trebuie ţinut cont de faptul că pentru un copil stângaci scrisul reprezintă un efort considerabil al mâinii. Muşchii mici ai mâinii obosesc mai repede la stângaci decât la dreptaci, de aceea învăţătoarea şi părintele va ţine cont că scrisul înseamnă o oboseală suplimentară pentru el.
Este recomandat ca părintele să exerseze scrisul cu mâna stângă pentru a-i putea fi de folos copilului când va învăţa scrisul.
Când copilul va merge la şcoală părintele trebuie să anunţe educatoarea sau învăţătoarea despre înclinaţia nativă a copilului să folosească mâna stângă.
Părintele să-l aşeze la masă pe copilul stângaci cu mâna stângă spre marginea mesei. Doar spre dreapta lui să aşeze pe cineva.

Surse:

http://www.fitzuica.ro/articol/educ_i_emisfera_dreapt_i_nva_s_desenezi_-180.html

http://www.mirelazivari.ro/despre-persoanele-stangace

http://desprestangaci.blogspot.com/2009/09/stangaci-celebri-partea-i.html

http://www.nou-nascuti.ro/psihologie/copilul-stangaci.html

http://www.sfatulmedicului.ro/Arta-de-a-fi-parinte/copilul-stangaci_299

http://www.revistafelicia.ro/articol_1005776/nu_forta_copilul_stangaci_sa_scrie_cu_mana_dreapta_.html

http://forum.7p.ro/Copilul-stangaci.aspx?g=posts&t=419

http://www.copilul.ro/copii-3-6-ani/dezvoltare/Copilul-stangaci-cum-il-inveti-sa-scrie-a7250.html

http://www.artadeatrai.ro/arhiva/13/invatam.13.php

Leave a Reply