Ai un soţ sau o soţie care au probleme cu mânia sau poate chiar tu ai astfel de probleme? Dacă răspunsul tău este negativ, atunci poate ai copii. Şi vrei să le înţelegi mai bine reacţiile de mânie. Nu îi vei putea ajuta dacă mai întăi nu îţi vei stăpâni tu propria mânie. Sfaturile practice ale doctorului Ross Campbell din cartea “Mânia îţi distruge copiii” îţi vor fi de un real folos să înveţi să îţi stăpâneşti mânia, să îţi ajuti copiii în acelaşi sens sau să îi înţelegi pe cei apropiaţi care se confruntă cu aceeaşi problemă. Cartea este mai uşor de înţeles prin exemplele din cazurile de copii şi părinţi care au venit la cabinetul doctorului Ross Campbell.

Ross Campbell este medic psihiatru creştin, profesor universitar de pediatrie şi psihiatrie. El este cunoscut cititorilor din ţara noastră în special datorită apreciatei sale cărţi: Adolescentul – copilul meu. A mai scris împreună cu dr Gary Chapman “Cele 5 limbaje ale dragostei la vârsta copilăriei”.

Iată câteva fragmente din carte:

- “Atitudinile împotriva autorităţii îşi au rădăcinile în copilarie….De unde vine această răzvrătire? 1.Răzvratirea împotriva autorităţii derivă din mânie. 2. Mânia se naşte atunci când nu te simţi iubit cum se cuvine. 3. Lipsa de iubire din viaţa copiilor se datorează adulţilor care nu ştiu cum să-şi arate dragostea sau cărora nu le pasă”

- Iată câteva exemple de mânie din familie: 1. O fetiţă de trei ani a cules o floare şi a dus-o mamei ei. Pentru că floarea era din curtea vecinului, mama a plesnit-o pe fată şi nu a luat în seamă darul făcut din dragoste 2. Un tată a ţipat la băieţelul său într-o cofetărie, văzând că i se prelinge un strop de îngheţată pe cămaşă 3. O mamă şi-a întrebat fiica : “De ce nu cânţi şi tu mai bine la pian, aşa ca sora ta?” 4. Un tată a strigat de la geam la fiul său: “Scoate-ţi prietenii afară din curte, că ne distrug iarba” 5. O mamă se plimba împreună cu fiul ei de trei ani pe o alee. Când copilul s-a îndepartat puţin, mama l-a apucat strâns şi l-a apostrofat: “Să stai unde-ţi spun eu!” 6. Un tată s-a purtat foarte frumos cu fiul său într-o zi, dar a doua zi a strigat la el: “Ia-ţi bicicleta din drum!” Comportamentul său l-a derutat pe băiat.

- “Mare încercare a noastră, a părinţilor, este să-i învăţăm pe copiii noştri să-şi înţeleagă şi să-şi controleze mânia, nu dintr-o dată, ci în aşa fel încât până la vârsta de 17 ani să ajungă să-şi poată stăpâni furia cu maturitate. Asta înseamnă că trebuie să-i pregătim permanent, adaptându-ne nivelului de înţelegere specific fiecărei vârste. ”

- “Manifestările normale ale comportamentului pasiv-agresiv debutează în jurul vârstei de 10 sau 11 ani, când copilul începe să-şi neglijeze îndatoririle familiale obişnuite, îşi pierde timpul trândăvind sau, în general, îşi enervează părinţii. Dacă părinţii ştiu că acest comportament este normal, pot să rezolve conflictele într-o maineră sănătoasă, chiar dacă e o situaţie agasantă care va continua probabil câţiva ani. Cu cât se vor pricepe mai bine părinţii să rezolve problemele acesti tip de comportament, cu atât mai rare vor fi manifestările de genul acesta în public. Dacă prinţii nu fac faţă, comportamentul negativ se va generaliza în afara familiei şi poate sa naştere unor probleme grave şi unor situaţii penibile. De aceea este mult mai bine să ne rezolvăm neînţelegerile acasă”

- “Când un copil vă vorbeşte cu furie, reacţia normală este să-i răspundeţi mânios. Însă această reacţie nu-i va risipi mânia. Trebuie să vă aduceţi aminte că voi sunteţi adulţi şi că el este copil. Trebuie să-l trataţi ca pe un copil şi nu sa-i imitaţi comportamentul.”

Cuprinsul acestei cărţi:

1. Copilul tău faţă în faţă cu mânia

2. Societatea şi mânia

3. Viaţa de familie şi mânia

4. Copilul tău are nevoie de dragoste necondiţionată

5. Ce este mânia?

6. Comportamentul pasiv-agresiv

7. Cele mai imature manifestări ale mâniei

8. Părinţi, vindecaţi-vă pe voi!

9. Educarea copiilor

10. Reacţii înnăscute faţă de autoritate

11. Creştinii şi mânia

12. Copii cu probleme speciale

Un ultim cuvânt pentru părinţi

Momentan unul dintre puţinele locuri în care cartea este disponibilă este la următorul link:

http://www.rve-oradea.ro/Detalii/000478/M%C3%A2nia%20%C3%AE%C5%A3i%20distruge%20copiii%20!