Sally Goldberg este psiholog cu specializare în dezvoltarea  copilului şi artele comunicării, profesor şi părinte.

Îmi doream această carte şi o aveam pe wish list de mult. Am primit-o însă de de ziua mea :) Rar am citit o asemenea carte practică.
Este o carte care se adresează părinţilor şi educatorilor. Activităţile sunt pentru copii între 0-3 ani, dar la finalul cărţii autoarea ne învaţă cum să adaptăm activităţile şi pentru copii mai mari.
V-aţi gândit vreodată că copilul vostru de 2 ani ar putea să cunoască toate literele din alfabet? Şi aceasta doar prin joacă? Autoarea are o fetiţă cu sindromul down, care în urma jucăriilor pe care le-a confecţionat a învaţat-o pe fetiţa ei să cunoască toate literele la 2 ani. Nu vă speriaţi. Această carte nu este despre cum să creşti un geniu. Este despre cum să faci propriile jucării educative pentru copilul tău în funcţie de domeniul în care vrei să-l dezvolţi. Ne învaţă cum să petrecem timp cu copiii noştri, cum îi putem ajuta să se dezvolte fără să îi presăm sau să îi obosim în vreun fel. Bineînţeles că toate aceste activităţi necesită timp, dar oare ce se face în zilele noastre fără timp? Totul cere timp. Şi cel pe care-l dăm copiilor noştri este extrem de valoros.
O să spuneţi: “Ore nu sunt suficiente materiale pe care le putem cumpra de-a gata? De ce să mai pierdem timp confecţionându-le?” Pentru că aceste jucării sunt ieftine, pentru multe din ele puteţi folosi obiecte din casă care nu vă mai trebuie, puteţi să concepeţi jucăriile în funcţie de specificul copilului, de ceea ce-l interesează sau de nivelul lui de înţelegere.
Eu de exemplu  nu am găsit nicăieri o carte sau nişte jucării care să mă ajute să o învăţ pe Eva toate instrumentele muzicale. Aproape toate instrumentele, nu doar câteva. Aşa că în urma citirii acestei cărţi, am făcut propriile mele cartonaşe colorate cu cel puţin 40 de instrumente muzicale aşezate faţă-verso, pe care le-am laminat. Evei îi face plăcere să ne uităm pe ele din când în când. Le cunoaşte aproape pe toate.
La fel pot să fac cu multe alte lucruri pe care doresc ca Eva şi Iosif să le înveţe prin joacă. Am muncit mai mult căutând pe google şi prelucrând pozele la dimensiunea dorită de mine. Restul nu a fost aşa de greu.

Jucăriile din carte vizează şaşe domenii dinstincte:
conştientizarea de sine, culorile, literele, numerele, formele şi cititul

Câteva pasaje din carte:
“..Aşa cum copiii învaţă să-şi recunoască părinţii, fraţii, surorile şi prietenii, cum învaţă numele jucăriilor şi ale animalelor de pluş, tot aşa pot învăţa culori, litere, nume, fome şi cuvinte. Aşa cum pot memora cărţi despre Mickey Mouse, Barney şi Cenuşăreasa, tot aşa pot memora cărţi despre culori, litere, numere, forme şi alphabet. Învăţarea cu ajutorul jucăriilor poate fi un process natural.”

“Ce-ar fi să confecţionaţi o carte despre prietenii copilului dumneavoastră? Adunaţi fotografii ale copiilor din vecini sau din grupa de la creşă a copilului, lipiţi-le pe hârtie colorată, prindeţi-le într-un dosar cu inele şi veţi obţine o carte despre prieteni Puteţi acoperi aceste pagini cu folie transparentă, le puteţi lamina sau puteţi transforma cartea într-un album foto”

“Cum să preparaţi aluat pentru modelat
Tuturor copiilor le place să modeleze aluatul. Folosiţi această reţetă pentru a vă prepara propriul aluat pentru modelat. Va avea o culoare asemănătoare cu cea a covorului sau a podelei, unde probabil că va ateriza o parte din el!”
- o jumătate de cană de sare
- o cană de făină
- două linguri de sare de lămâie
- o cană de apă
- o lingură de ulei
- colorant alimentar (opţional)
Ametstecaţi toate ingredientele într-o cratiţă, cu excepţia colorantului alimentar. Puneţi-o la foc mediu timp de 3-5 minute, până capătă forma unei mingi. Adăugaţi colorantul alimentar. Lăsaţi-o să se răcească, apoi daţi-o copilului” (Adăugarea mea: am făcut acest aluat pentru modeat pentru că nu mai aveam platilină în casă. A ieşit super. Nu aveam colorant alimentar aşa că am pus zeamă de sfeclă roşie. Eva a fost foarte încântată de plastilina ei roz. Au ieşit cam 5-6 pahărele de plastilină pline. E de unică folosinţă)

“După ce v-aţi bucurat împreună cu copilul citind cartea despre prietenii lui, puteţi merge mai departe, realizând şi alte cărţi simple dedicate unor subiecte care prezintă un interes special pentru el. Cărţile pot avea drept subiect jucăriile lui, florile, copacii, animalele şi multe alte lucruri. Adunaţi din reviste fotografii sau imagini cu o anumită temă şi respectaţi indicaţiile oferite pentru confecţionarea cărţii Prietenii mei. Nu există o limită a numărului de cărţi pe care le puteţi confecţiona…”

Cuprinsul acestei cărţi
Partea întâi. Învăţarea cu ajutorul jucăriilor
1. Jucăriile, jocul şi învăţarea
2. De ce să vă confecţionaţi singuri jucăriile?
3. Ateliere de confecţionat jucării
4. Câteva informaţii despre dezvoltarea copilului
5. Activităţi cotidiene
Partea a doua. Cum să vă confecţionaţi propriile jucării educative
6. Confecţionarea şi utilizarea unor jucării attractive
7. Jucării destinate dezvoltării conştiinţei de sine
8. Jucării pe tema culorilor
9. Jucării pe tema literelor
10. Jucării pe tema numerelor
11. Jucării pe tema formelor
12. Jucării pe tema cititului
13. Activităţi de consolidare
14. Concluzii
Anexe