Articole pe acest subiect

Abilitatile muzicale ale copilului prescolar

"Muzica este o artă auditivă", scria autoarea Susan Strohschein în manualul muzical "Învăţăm cântând".

De aceea este important să dezvoltăm auzul copilului de timpuriu. În general părinţii sunt tentaţi să insiste pe partea vizuală şi practică: citirea, scrierea şi redarea notelor muziale dintr-o partitură. Astfel au greşita impresie că aceasta înseamnă să ştii muzică.

Tot autoarea Susan Strohschein, în manualul mai sus amintit, spune că cercetările în domeniul muzical au identificat patru abilităţi de bază care trebuie dezvoltate în copil înainte să cunoască notele dintr-o partitură. Aceste sunt:

Intonaţia, percepţia auditivă, ritmul şi auzul intern.

Este nevoie să încercăm dezvoltarea lor simultană, prin activităţi creative, jocuri, cântece şi poveşti, încurajându-i să-şi folosească tot trupul: văz, auz, mişcări.

În curând voi încerca să prezint în articole separate, cele patru abilităţi muzicale.

Sursă informativă: manualul muzical pentru grădiniţe creştine: "Învăţăm cântând" de Susan Strohschein.

Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii despre acest manual, vă rog accesaţi următorul link: Învăţăm cântând

Cartonaşe cu instrumente muzicale

Puteţi descărca de AICI o listă cu aproximati 40 de poze cu instrumente muzicale şi denumirile lor pe care le puteţi apoi printa. Se pot realiza cu ajutorul acestor imagini, diverse cartonaşe educative, cuburi pe laturile cărora puteţi pune aceste poze sau cărticele. Pentru o rezistenţă mai mare le puteţi lamina. Puteţi folosi aceste imagini in funcţie de ideile şi materiale pe care le aveţi la dispoziţie. Sfatul meu este să aibă totuşi o formă printată pentru a evita folosirea computerului. Apoi ar trebui să vă faceţi timp ca din când în când să vă uitaţi împreună cu micuţii voştri pe ele. Ideal este ca în paralel să ascultaţi aceste instrumente pentru ca micuţii voştri să se familiarizeze cu sunetul lor şi apoi prin diverse filmuleţe cu modul în care se cântă la ele. În timp, este de dorit să ajungă la o recunoaştere a instrumentului doar după auz când cântă solo, apoi cu acompaniament şi în diverse formaţii.

Găsiţi filmuleţe cu o parte din instrumentele muzicale, în partea de sus a blogului meu la meniul Educaţie muzicală, submeniul Instrumente muzicale sau dând click AICI

Instrumentele muzicale

O activitate frumoasă şi educativă pentru copiii de toate vârstele este aceea de a învăţa să recunoască diferite instrumente după imagini dar mai ales după sunet. Vă sugerez să vizitaţi în partea de sus a blogului meu la Educaţie muzicală pentru copii – instrumente muzicale. În curând voi posta şi imaginile cu ajutorul cărora am făcut nişte cartonaşe laminate cu instrumente muzicale, foarte utile celor care doresc să le înveţe.